Pszczyna, Przesiądź się na kulturę, Koncerty letnie, Centrum przesiadkowe, Lokalni artyści, Herbarniki, Gitarniki, Resonance of Rock, TTT, Take tam, Rushed, Amber Attic, Wojciech Lala, Maciej Mikołajec, eM, Silesian Hammond Group, KRIMZON
25 kwietnia 2024

60% Polaków chce kupować więcej i częściej polskie owoce i warzywa

Rusza sezon, w którym 60% Polaków chce kupować więcej i częściej polskie owoce i warzywa. Rolnicze protesty zwiększyły zainteresowanie jakością żywności. Przed nami sezon, w którym warto pokazać atrybuty owoców jagodowych i lepiej zrozumieć lokalność - większą wartość odżywczą, witaminowo-mineralną, tego co rośnie wokół nas. Czas na „patriotyzmem dietetycznym”, czas na polskie superowoce!

 

Najdroższe owoce 2024 roku

 

Właśnie rusza sezon truskawki tunelowej. Plantatorzy w wielu miejscach Polski wręczają owoce licytowane w ramach WOŚP. Średnia wartość licytacji, którym kibicowaliśmy to 331 zł/kg. Przy tej cenie 1 ha truskawek dałby przychód 8 mln zł. Cały ubiegłoroczny plon owoców jagodowych miałby wartość 80 mld zł, czyli np. równowartość 5 nowych szpitali w każdym województwie. Udanego początku, dobrych cen! Więcej...

 

 

Zdrowe żywienie i rola mikrobioty jelitowej w naszym życiu

 

Proste zmiany w codziennym odżywianiu mogą przynieść długotrwałe korzyści dla zdrowia, zwiększyć naszą odporność, poprawić nastrój i energię, przeciwdziałać chronicznym chorobom. Owoce jagodowe należą do produktów spożywczych, które są źródłem składników bioaktywnych, które pełnią istotną rolę w prewencji chorób cywilizacyjnych, wpływające na odporności, regenerację, nasze samopoczucie i urodę. Podczas wiosennej konferencji prasowej referowała to prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska. Nazywana „profesorem od żywienia”, jest wybitnym naukowcem i popularyzatorem wiedzy o zdrowym odżywianiu. Zapraszamy na jej znakomity wykład. Więcej...

 

 

Wiosna, jedz zdrowo sezonowo

 

Wiosna to truskawki, ale też czas kiedy poszerza się asortyment sezonowych warzyw. Sięgajmy w tym okresie po sałatę, rzodkiewkę, młody groszek cukrowy, kalarepę czy szparagi. To ich najbardziej brakuje nam zimą. Starajmy się powoli korzystać z sezonowości. Przed nami czas, kiedy każdy posiłek obfitować bzie w owoce jak najmniej przetworzone.

 

 

Źródło: Materiały prasowe