Kradzież stali w Żorach, Zatrzymanie złodziei, Nielegalny tytoń, Uszczuplenie podatku akcyzowego, Współpraca z policją, Monitoring placu budowy, Przeszukanie domu podejrzanego, Skarb Państwa, Procedury procesowe, Szkoda finansowa
25 kwietnia 2024

60% Polaków chce kupować więcej i częściej polskie owoce i warzywa

Rusza sezon, w którym 60% Polaków chce kupować więcej i częściej polskie owoce i warzywa. Rolnicze protesty zwiększyły zainteresowanie jakością żywności. Przed nami sezon, w którym warto pokazać atrybuty owoców jagodowych i lepiej zrozumieć lokalność - większą wartość odżywczą, witaminowo-mineralną, tego co rośnie wokół nas. Czas na „patriotyzmem dietetycznym”, czas na polskie superowoce!

 

Najdroższe owoce 2024 roku

 

Właśnie rusza sezon truskawki tunelowej. Plantatorzy w wielu miejscach Polski wręczają owoce licytowane w ramach WOŚP. Średnia wartość licytacji, którym kibicowaliśmy to 331 zł/kg. Przy tej cenie 1 ha truskawek dałby przychód 8 mln zł. Cały ubiegłoroczny plon owoców jagodowych miałby wartość 80 mld zł, czyli np. równowartość 5 nowych szpitali w każdym województwie. Udanego początku, dobrych cen! Więcej...

 

 

Zdrowe żywienie i rola mikrobioty jelitowej w naszym życiu

 

Proste zmiany w codziennym odżywianiu mogą przynieść długotrwałe korzyści dla zdrowia, zwiększyć naszą odporność, poprawić nastrój i energię, przeciwdziałać chronicznym chorobom. Owoce jagodowe należą do produktów spożywczych, które są źródłem składników bioaktywnych, które pełnią istotną rolę w prewencji chorób cywilizacyjnych, wpływające na odporności, regenerację, nasze samopoczucie i urodę. Podczas wiosennej konferencji prasowej referowała to prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska. Nazywana „profesorem od żywienia”, jest wybitnym naukowcem i popularyzatorem wiedzy o zdrowym odżywianiu. Zapraszamy na jej znakomity wykład. Więcej...

 

 

Wiosna, jedz zdrowo sezonowo

 

Wiosna to truskawki, ale też czas kiedy poszerza się asortyment sezonowych warzyw. Sięgajmy w tym okresie po sałatę, rzodkiewkę, młody groszek cukrowy, kalarepę czy szparagi. To ich najbardziej brakuje nam zimą. Starajmy się powoli korzystać z sezonowości. Przed nami czas, kiedy każdy posiłek obfitować bzie w owoce jak najmniej przetworzone.

 

 

Źródło: Materiały prasowe