Wszelkie prawa zastrzeżone © Regioninfo.pl 

Dzięki optymalizacji składu i wartości odżywczej produktów oferowanych klientom przez Biedronkę tylko w pierwszej połowie br. na polski rynek nie trafiły dodatkowe 154 tony cukru, 22 tony soli oraz 42 tony tłuszczu. Biedronka dąży do tego, aby oferowane przez nią produkty odpowiadały na potrzeby konsumentów i miały stałe miejsce w prawidłowo zbilansowanej diecie.

 

Problem nadwagi i otyłości wśród Europejczyków, w tym Polaków, jest znaczący. Według najnowszego raportu Światowej Organizacji Zdrowia w krajach europejskich nadwaga i otyłość dotyka blisko 60 proc. osób dorosłych i prawie co 3. dziecko. Biedronka od 2014 roku stale poprawia skład i profil odżywczy produktów marki własnej coraz chętniej wybieranych przez klientów sieci.

 

Co istotne sieć stawia na zmiany tych składników i w tych produktach, których konsumpcja może mieć największy wpływ na zdrowie polskiego konsumenta. W całym tym okresie (2014 - I połowa 2022), inicjatywa ta zapobiegła wprowadzeniu na rynek w Polsce a tym samym spożyciu ogółem 5352 ton cukru, 274 ton soli oraz 1992 ton tłuszczu.

 

Przykładowo tłuszcz został zredukowany o ok. 31 proc. w serze Delikate camembert naturalny, sól o ok. 28 proc. m. in. w paście z oliwkami Salato, a cukier o ok. 35 proc. w napoju sojowym „Go Vege” i o ok. 11 proc. w ketchupie Madero Junior. Reformulacje przeprowadzane są etapami a każda zmiana jest weryfikowana poprzez testy konsumenckie.

 

W pierwszej połowie br. 14 produktów zostało poddanych 33 reformulacjom zgodnie z wytycznymi zawartymi w Polityce żywieniowej sieci Biedronka. W 2021 r. reformulacji było 40 dla 34 produktów marki własnej Biedronki.

 

Niezwykle istotne jest zapewnienie tego, by w przypadku zastąpienia jednego składnika innym faktycznie poprawić właściwości żywieniowe produktu, jednocześnie nie pogarszając jego walorów smakowych, konsystencji, barwy a przede wszystkim bezpieczeństwa. Jesteśmy przekonani, że tego typu działania, w połączeniu z edukacją mają realny wpływ na obniżenie spożycia składników, których zbyt wysoka konsumpcja, może przekładać się na rozwój wielu schorzeń

dr inż. Justyna Szymani, dyrektor Działu Rozwoju Jakości i Kontroli Marki Własnej w sieci Biedronka

 

 

 

Etykieta produktów to jeden z ważnych elementów ułatwiających podejmowanie świadomych wyborów już przy półce sklepowej. Dlatego dodatkowo, aby promować zdrowe nawyki żywieniowe oraz podnieść świadomość na temat ważnej roli warzyw i owoców oraz orzechów w naszej diecie, Biedronka rozpoczęła znakowanie opakowań wybranych produktów specjalnymi symbolami. Dzięki temu, poprzez dostarczanie klientom wskazówek, sieć chce promować odpowiednie postawy żywieniowe wśród Polaków. Przykładem jest ikona „1 z 5”, którą sieć zamieszcza na wybranych produktach marki własnej Vital Fresh np. mix sałatkowy z porem, czy 100% sok pomarańczowy z cząsteczkami miąższu. Zaleca się spożywanie min. 400 g warzyw i owoców – więcej warzyw niż owoców, ale każda dodatkowa porcja to dodatkowe korzyści dla zdrowia.

 

W przypadku orzechów niesolonych marki własnej Biedronka zdecydowała się na umieszczenie symbolu „Garść orzechów. Zalecana dzienna porcja orzechów”. Oznakowanie sukcesywnie będzie pojawiać się na kolejnych produktach z linii Baka d`Or oraz Bakallino. Zgodnie z zaleceniami Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego spożywanie 30 gramów orzechów niesolonych dziennie wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób układu krążenia.

 

Źródło:

 

Biedronka ogranicza cukier, sól i tłuszcz!

03 września 2022
Biedronka ogranicza cukier, sól i tłuszcz!