Wszelkie prawa zastrzeżone © Regioninfo.pl 

Nie ma lepszej okazji niż Festiwal "Śląskie Smaki", by spróbować najlepszych regionalnych potraw. Drużyny konkursu kulinarnego przygotowując swoje dania i produkty, powalczą o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w 3 kategoriach: amatorzy, szkoły gastronomiczne, profesjonaliści. W tym roku XVI Festiwal "Śląskie Smaki" odbędzie się 19 czerwca w Zabrzu na Promenadzie przy Arenie Zabrze.

 

Pośród wielu smakołyków tegorocznego Festiwalu kulinarnego pojawią się: żur śląski na maślance z białą kiełbasą, żeberka z ciaperkapustą, schab po naszemu – faszerowany krupniokiem na musie z czerwonej kapusty, żur żeniaty, zupa krem z buraka z pomidorem i tymiankiem, galert śląski, rolada śląska z kluskami, sosem i modrą kapustą, kopa pszczyńska, tort Sachera, bioło polywka, kita świńska w kapuście, żebroczka, placki ziemniaczane ze szpyrkami, placki ziemniaczane ze śmietaną, kołocz wiślański z serem, chrzanica, bigos, gołąbki z dziczyzny.

 

W konkursie kulinarnym pojawią się też bardziej wyszukane dania: tatar z daniela, saurebraten z dzika z fojerki i oberiba na gęsto, królik w sosie musztardowym z żymlokiem w boczku, skorzonera (czyli wężymord) , tartaletki z musem z kapusty z karmelizowanymi borowikami, krem z kalarepy z pesto z lubczyku z prażonymi migdałami, comber królika w boczku na krupnioku z sosem z konfitowanej cebuli z masłem ziołowym, nadziana piękna z Rept, kaczka w buraczkach, zupa krem z czosnku, pierogi z krupniokiem i panczkrautem.

 

Królem tegorocznego Festiwalu „Śląskie Smaki" niezaprzeczalnie będzie żur. Wiele drużyn właśnie na niego w tym roku postawiło, łącznie z kucharzami Bitwy Smaków, gdyż tegoroczna Bita również rozegra się między żurem Remigiusza Rączki, a żurem Dominika Więcka, szefa kuchni restauracji Szyb Maciej w Zabrzu, będącej członkiem Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki".

 

Program XVI Festiwalu „Śląskie Smaki" w Zabrzu

 

13:00 - otwarcie Festiwalu „Śląskie Smaki"

13:15-14:00 - Muzyczne Smaki Świata – koncert Orkiestry Dętej Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu

14:00-15:00 - Krzysztof Respondek – program muzyczno-kabaretowy

15:00-16:00 - PASCAL BRODNICKI - pokaz kulinarny

16:15-17:00 - FRELE – koncert trio muzycznego

17:00-17:30 - PASCAL BRODNICKI - pokaz kulinarny

17:30-18:00 - zakończenie konkursu kulinarnego, wręczenie nagród laureatom Festiwalu

18:00-19:00 - BITWA SMAKÓW - pokaz kulinarny REMIGIUSZA RĄCZKI wraz z degustacją

19:00-20:00 - Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk" im. Stanisława Hadyny – koncert galowy z orkiestrą

20:00 - zakończenie Festiwalu "Śląskie Smaki"

 

Imprezie towarzyszą:

specjalna strefa atrakcji dla dzieci

stoiska produktów lokalnych

rękodzieło

Kuchenne Ewolucje - warsztaty i konkursy kulinarne dla dzieci i dorosłych

bezpłatne zwiedzanie z przewodnikiem Areny Zabrze - stadionu klubu piłkarskiego Górnik Zabrze (zbiórki przy recepcji VIP). Zwiedzanie w godzinach 13:00 - 18:00 co 30 minut.

 

 

 

Źródło: Materiały prasowe

fot. P. Lipecki

 

Co zjemy na XVI Festiwalu Festiwal "Śląskie Smaki"? Nie ma lepszej okazji by spróbować najlepszych regionalnych potraw!

14 czerwca 2022
Co zjemy na XVI Festiwalu Festiwal "Śląskie Smaki"? Nie ma lepszej okazji  by spróbować najlepszych regionalnych potraw!