PAWŁOWICE.  „Złote Laury”  dla hotelu i restauracji „Koniczynka”
11 października 2022

PAWŁOWICE. „Złote Laury” dla hotelu i restauracji „Koniczynka”

Powiatowa nagroda dla przedsiębiorców trafiła w ręce tegorocznego laureata gminnego konkursu Firma z Tradycjami – hotelu i restauracji „Koniczynka” prowadzonych przez siostry Irenę Stompor i Beatę Górnicz.

 

Złote Laury” to nagroda dla prężnie działających firm, których celem są nie tylko sukcesy biznesowe, ale także wspieranie lokalnej społeczności i promocja ziemi pszczyńskiej. Nagrodzeni otrzymują statuetkę „Laur Przedsiębiorczości”, której autorem jest goczałkowicki plastyk Stanisław Hochuł. Dotychczas uhonorowano 44 firmy mające swoją siedzibę w powiecie pszczyńskim.

 

Uroczystość odbyła się w piątek, 7 października, w Sali Lustrzanej w Zamku Książąt Pszczyńskich, a gospodarzami spotkania była Starosta Powiatu Pszczyńskiego Barbara Bandoła i Przewodniczący Rady Powiatu Pszczyńskiego Paweł Sadza, który jednocześnie jest przewodniczącym kapituły przyznającej nagrody. Odbierając nagrodę, Irena Stompor dziękowała wszystkim instytucjom działającym w powiecie pszczyńskim, z którymi przyszło jej współpracować, podkreślając, że zawsze spotykała się z dużą życzliwością, pomocą i zrozumieniem. Laureatkom pogratulowali zastępczyni wójta Joanna Śmieja oraz zastępca Przewodniczącego Rady Gminy Grzegorz Cyrulik, a także inni przedsiębiorcy i mieszkańcy Pawłowic obecni na uroczystości.

Oprócz „Koniczynki” nagrodą Złotych Laurów zostali uhonorowani: Optima KJ Biuro Usług Księgowych sp. z o.o. z siedzibą w Pszczynie, Carbo Asecura S.A. z siedzibą w Pszczynie oraz Przedsiębiorstwo Wielobranżowe SANCO Sanocki Józef z siedzibą we Frydku.

Nagroda dla Ireny Stompor i Beaty Górnicz nie była jedynym pawłowickim akcentem podczas piątkowej uroczystości. Laureatem konkursu była również firma Carbo Asecura S.A., która wprawdzie swoją siedzibę ma w Pszczynie, ale z Pawłowicami łączy ją Bieg Pawłowicki oraz fakt, że dla urzędu gminy pełni funkcję brokera ubezpieczeniowego. Carbo Asecura od pierwszej edycji biegu jest współorganizatorem i głównym sponsorem Biegu dla Dzieci i Młodzieży. Od początku wspiera wydarzenie, a pracownicy firmy co roku służą pomocą, obsługując m.in. biuro zawodów.

Kolejnym gminnym akcentem był występ Hanny Skorupki, absolwentki pielgrzymowickiej podstawówki, byłej radnej Młodzieżowej Rady Gminy Pawłowice, laureatki gminnych konkursów wokalnych, która tym razem zaśpiewała z zespołem Metrum i ¾. Zespół działa przy Powiatowym Ognisku Pracy Pozaszkolnej w Pszczynie, a solistka, oprócz popularnych utworów muzyki rozrywkowej, wykonała również autorską kompozycję. Galę uświetnił koncert pszczyńsko-cieszyńskiego duetu sskjegg (czyt. szeg) łączącego muzykę elektroniczną z niezwykle melodyjnym głosem wokalistki.

 

Więcej o Hotelu Restauracji "Koniczynka"

Siostry Irena Stompor i Beata Górnicz w 1995 roku założyły spółkę cywilną i rozpoczęły działalność restauracyjną w Zajeździe Górnośląskim w Pawłowicach. Doświadczenie, które zdobyły pracując wcześniej w hotelu Diament w Jastrzębiu-Zdroju i restauracji Feniks w Żorach z powodzeniem wykorzystały we własnym biznesie. Od początku działalności zajmowały się usługami restauracyjnymi świadczonymi dla klientów indywidualnych, organizacją imprez rodzinnych i okolicznościowych.

Szybko zorientowały się, że dobrym uzupełnieniem restauracji byłyby usługi noclegowe, dlatego zaczęły rozglądać się za nowym lokalem. W 2000 roku kupiły obiekt w centrum Pawłowic przy ul. Zjednoczenia, jednak budynek wymagał gruntownej przebudowy. Prace trwały dwa lata i były wykonywane systemem gospodarskim, a w pomoc zaangażowana była rodzina. Restaurację „Koniczynka” z dużą salą przyjęć uruchomiono w 2002 roku, a dwa lata później oddano do użytku dziesięć pokojów noclegowych w standardzie hotelu z dwiema gwiazdkami.

W 2013 roku, z wykorzystaniem unijnej dotacji i kredytu, za ponad 2 mln zł do hotelu
i restauracji dobudowano nową część z kolejną salą restauracyjną oraz dziesięcioma pokojami noclegowymi. Zagospodarowano też teren wokół obiektu i zbudowano parking. Pomysłów na wystój restauracji, pokojów hotelowych czy wyposażenie kuchni właścicielki szukały uczestnicząc w profesjonalnych targach dla restauratorów, hotelarzy, a nawet biorąc udział w targach ślubnych. Wszystkie projekty realizowały samodzielnie, bez korzystania z wyspecjalizowanych firm.

Dziś restauracja i hotel „Koniczynka” to przestronny obiekt z dwiema salami przyjęć na 80 i 50 osób oraz dwiema salami bankietowymi na 30 osób każda, z kuchnią wyposażoną w nowoczesny sprzęt, m.in. trzy piece konwekcyjne oraz zapleczem noclegowym: dziesięcioma pokojami hotelowymi i dziesięcioma hostelowymi. Właścicielki zatrudniają 19 osób, w tym m.in. 4 kelnerów, 6 pracowników kuchni, księgową, trzy osoby do sprzątania. Braki na rynku pracy spowodowały, że w szeregach pracowników znalazły się dzieci właścicielek, a także sezonowi pracownicy z Ukrainy. Wśród pracowników znajdują się też osoby, które z firmą są związane od wielu lat, m.in. obecna szefowa kuchni, która przed laty zaczynała pracę w „Koniczynce” jako stażystka. Właścicielki, mając za sobą doświadczenie godzenia wychowywania dzieci i pracy w gastronomii, starają się zapewniać pracownikom elastyczny system czasu pracy.

Irena Stompor i Beata Górnicz nie ograniczają się tylko do zarządzania firmą. Początki działalności wymagały zaangażowania zarówno w kuchni, jak i przy obsłudze gości
czy zaopatrzeniu. Tak jest do dzisiaj. Właścicielki wspierają pracowników wszędzie tam, gdzie potrzebne są dodatkowe ręce do pracy.

Przez ponad dwadzieścia lat pracy w branży wiele się zmieniło i właścicielki muszą elastycznie reagować na nowe trendy. Coraz częściej klienci rezygnują z hucznego biesiadowania przy suto zastawionym stole na rzecz skromniejszych spotkań. Bardzo trudnym okresem jest czas pandemii, który szczególnie dotkliwie odbił się na usługach restauracyjnych i hotelarskich. Trwałość firmie zapewnił dobry początek 2020 roku,
kiedy „Koniczynka” stała się miejscem stacjonowania obozów sportowych dla klubów spoza gminy korzystających z gminnej infrastruktury oraz fakt, że właścicielki samodzielnie wykonywały większość prac w restauracji i hotelu.


 

Źródło/fot: UG Pawłowice

 

  Wszelkie prawa zastrzeżone © Regioninfo.pl