Wszelkie prawa zastrzeżone © Regioninfo.pl 

Za nami XVI Festiwal Kulinarny „Śląskie Smaki”! W tym roku wydarzenie odbyło się w Zabrzu w dniu 19.06.2022 na promenadzie Areny Zabrze. W konkursie kulinarnym wzięło udział piętnaście drużyn. Remigiusz Rączka – koordynator konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.

Zatem – poznajcie tegorocznych finalistów! Złote, Srebrne oraz Brązowe Fartuchy zdobyli:

 

Kategoria AMATORZY:

1. Miejsce - KGW Szczerbice (Śląski rosół z lanym ciastem; Karminadle z białą kapustą i ziemniakami z koperkiem; Szpajza cytrynowa)

2. Miejsce - KGW Popielów Radziejów (Zupa z marchwi na mleku; Śląskie niebo – wieprzowina po śląsku z gałuszkami, Bołla)

3. Miejsce – Serowarnia Jurajski Koziołek (Zupa z kalarepy; Kasza pęczak z kaszanką i jabłkiem; Śląskie makówki)

Kategoria PROFESJONALIŚCI:

1. Miejsce - Restauracja Cysterska (Żur na wędzonym króliku/kiełbasa z królika/boczek wędzony/sztamfkartofle/maślanka; Królik w sosie musztardowym/roladka z combrem i żymlokiem w boczku/ciapkapusta/pasternak/skorzonera; Szpajza cytrynowa/rabarbar/sorbet truskawkowy/kruszonka)

2. Miejsce - Restauracja Dwór Bismarcka (Żur śląski na maślance z białą kiełbasą, Schab po naszemu – faszerowany krupniokiem na musie z czerwonej kapusty; Beza z mascarpone i agrest)

3. Miejsce - Restauracja Leśna Perła (Kartoflanka z chipsem z krupnioka; Sauerbraten z dzika, kartofel z fojerki i oberiba na gęsto; Tatar z daniela)

Kategoria SZKOŁY GASTRONOMICZNE:

1. Miejsce - Gastro Team - Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini (Krem z kalarepy z pesto z lubczyku i prażonymi migdałami; Comber z królika w boczku na krupnioku z sosem z konfiturowanej cebuli z masłem ziołowym i szparagami; Szpajza ala Torcik)

2. Miejsce - Gryfne Frelki - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach (Krem z oberiby na żurze; Kaczka w buraczkach; Nadziana piękna z Rept)

3. Miejsce - Team Królowej Jadwigi - ZSP nr 4 w Jaworznie (Tradycyjny żur z jajem poszetowym i chipsami z boczku; Polędwiczki wieprzowe na śliwkowym sosie podawane z czarnymi kluskami i ćwikłą z chrzanem; Tartaletka z musem z kapusty z karmelizowanymi borowikami)


Zapraszamy na www.slaskiesmaki.pl


 

Źródło: Śląska Organizacja Turystyczna

fot. J. Krawczyk

 

Poznajcie laureatów XVI Festiwalu „Śląskie Smaki”!

21 czerwca 2022
Poznajcie laureatów XVI Festiwalu „Śląskie Smaki”!