Wszelkie prawa zastrzeżone © Regioninfo.pl 

Uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół nr 3 Specjalnych w Pszczynie podsumowali projekt „Apetyt na życie” realizowany w ramach „Ponadnarodowej mobilność uczniów”.

 

W projekcie o charakterze kulinarno-kulturowym „Apetyt na życie” wzięło udział 12 uczniów i trzech nauczycieli Zespołu Szkół nr 3 Specjalnych im. Janusza Korczaka w Pszczynie. W październiku, w trakcie siedmiodniowego pobytu w Hiszpanii uczestniczyli w warsztatach na temat kultury kulinarnej i tradycji.

 

Podczas spotkania podsumowującego realizację projektu uczniowie zabrali uczestników wydarzenia w wirtualną podroż do Hiszpanii. Przedstawili prezentację i film, opowiedzieli, jak aktywnie spędzili czas podczas mobilności. Nie zabrakło hiszpańskich deserów i przekąsek, które przygotowali wraz z nauczycielami.

 

- W Hiszpanii przyglądaliśmy się, jak wygląda przygotowywanie posiłków w dużej hotelowej restauracji. Wspólnie z uczniami szkoły partnerskiej zobaczyliśmy również, jak pracuje piekarz w lokalnej piekarni - relacjonowali uczniowie. Efektem ich wyjazdu jest książka kulinarna „The cookbook” z polsko-hiszpańskimi przepisami.

 

Celem wyjazdu był rozwój kompetencji wielojęzycznych, cyfrowych, społecznych i obywatelskich uczniów. Hiszpańskim partnerem projektu realizowanego przez Zespół Szkół nr 3 w Pszczynie była szkoła specjalna CEE Baix Maestrat w Vinaròs, która kształci uczniów o szczególnych potrzebach edukacyjnych w wieku od 3 do 24 lat. Uczęszcza do niej ok. 80 uczniów z różnymi niepełnosprawnościami.

 

Projekt „Ponadnarodowa mobilność uczniów” został sfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.


 

Źródło/fot:

 

Uczniowie ZS nr 3 w Pszczynie mają „Apetyt na życie”

17 listopada 2022
Uczniowie ZS nr 3 w Pszczynie mają „Apetyt na życie”